Skip to content

Varför får man torra slemhinnor?

De flesta känner igen hur torr hud och slemhinnor är besvärande, särskilt på vintern och när vädret är kallt. Vanliga symtom vid torr hud är att huden kliar och kan bli irriterat. Under sommarhalvåret är det istället solen som kan skapa torr hud om du bränner dig. För torr hud och slemhinnor rekommenderas att återfukta både utifrån och inifrån.

Torr hud

Torr hud känns och ser inte bra ut. Huden kan flagna och spricka, och även lätt torrhet i huden kan kännas kliande. Torrhet i huden beror på brist på fett i hudens ytskikt. Detta avdunstar fukten från hudens djupare lager och huden torkar ut. När huden blir torr blir den mer mottaglig för olika yttre faktorer.
Frost, kall och uppvärmd inomhusluft påverkar hudens fuktbalans i hög grad och kan få huden att spricka eller börja flagna. Solen torkar också ut huden.

Torra slemhinnor

Slemhinnorna spelar en viktig roll i människokroppen. De skyddar mot många patogener och hjälper kroppen att försvara sig mot en mängd olika bakterier och virus. Människans slemhinnor finns i matsmältningskanalen, andningsvägarna, urinvägarna och i intimområdena.
Torr luft och inomhusvärme vintertid påverkar och torkar ut framför allt slemhinnorna i luftvägarna. Slemhinnorna känns ömma och kan gå sönder, vilket kan göra att näsan blöder. Näsan kan också kännas blockerad, även om den inte är täppt. Det kan bero på att slemhinnorna inte utsöndrar tillräckligt med slem, eller att slemmet är för tjockt.

Torrhet och torra slemhinnor i slidan är ett problem och är ofta förknippat med brist på östrogen, ett kvinnligt hormon. Torra slemhinnor i slidan är förenat med stora besvär och kan påverka livskvaliteten. Problemet är vanligt bland kvinnor i klimakteriet, men torrhet i intimområdet kan även drabba yngre kvinnor, till exempel kvinnor som ammar, här är orsaken typiskt sett hormonsvängningar. Vissa läkemedel kan också orsaka torrhet i slemhinnorna i intimområdet.

Torra ögon

Normalt är ögats yta fuktig. Fukt kommer ständigt från tårkanalerna, som producerar tårvätska vilket smörjer och skyddar ögats ömtåliga yta. Om tårvätskan av någon anledning utsöndras i mindre utsträckning än normalt eller inte fördelas jämnt på ögats yta kommer det att orsaka torrhet i ögonen. Detta känns som irritation, klåda eller stickningar. Ögat kan t.ex. även rodnad. Vind, luftkonditionering, kontaktlinser, många timmar framför en datorskärm eller andra yttre faktorer kan bidra till att ögonens kondition försämras.

Omega-fettsyror tillför fukt till huden och slemhinnorna inifrån cellerna. Syftet med fettsyrorna är att förhindra att vatten avdunstar från hudens djupare lager och på så sätt säkerställa att hudens fuktbalans upprätthålls.

Olja från havtorn och nattljus är särskilt bra källor till hudvänliga fettsyror. Havtornsolja är rik på den sällsynta palmitoleinsyran, som är en omega-7-fettsyra. Jätteljusfröolja, å andra sidan, är en av de bästa källorna till omega 6-fettsyror. Båda oljorna är en viktig del av Beauty Omega-7 .